top of page

RYGSMERTER

Hvad er rygsmerter?

En af de mest almindelige grunde til, at danskere søger lægehjælp er pga. rygsmerter.

Der findes mange typer af ryg- og lændesmerter:

1.     Almindelige rygsmerter eller lumbago (80-90 %)

2.     Nerverodssmerter med udstråling nedenfor knæet, oftest på grund af prolaps eller snæver nerverodskanal (10 %) 

3.     Sjælden sygdom, fx svulst, brud, reumatisk sygdom (1-5 %)

Akut lændehold

Mange har på et tidspunkt oplevet et akut "lændehold" fx efter en dårlig nats søvn eller ved en ganske let foroverbøjning for at samle noget op fra gulvet. Det kan føles som om ryggen er "låst" og nesat bevægelighed med smerte ved yderpositionerne er ofte det største symptom. I de fleste tilfælde går disse symptomer over efter få dage eller uger.

Ses der ingen bedring, skyldes det muligvis, at nervesystemets alarmberedskab er øget - dvs. at hjernen forsøger at beskytte din nakke fx ved at spænde op i musklerne og skabe smerte.

Behandling:

Bevægeøvelser er vigtige for at genskabe normal spænding i musklerne og hjælpe nervesystemet med at sænke hjernens alarmberedskab.

Ledmanipulation kan have en god lindring og bidrage med at øge bevægeligheden i nakken.

Discusprolaps

Gode råd til

Rygsmerter

Tænk ikke, at din ryg er ustabil og svag - det er den ikke!

Brug din ryg så normalt som muligt og øg gradvist belastning

Prioriter din søvn

Discusprolaps i ryggen kan opstå spontant, såvel som ved voldsomme traumer.

Mellem ryghvirvlerne sidder vores disci, der har til formål at agere som "stødabsorberende" enheder og lette trykket i rygsøjlen. I midten af hver discus sidder en kerne som presses bagud mod udkanten af discus når vi fx bøjer os forover, og omvendt når vi bøjer os bagud.

Ved en prolaps er kernen røget ud af selve discus'en og kan i nogle tilfælde trykke på nerver. Dette kan medføre en følelse af, at smerterne i nakken stråler ned i armen.

Behandling: Tidligere anbefalede man, at personer med discusprolaps skulle forholde sig i ro, undgå foroverbøjning fordi det kunne forværre symptomerne og tilstanden.

Nyere forskning tyder dog på, at dette ofte ikke er tilfældet, og at bevægelse og normalt aktivitet faktisk er utroligt vigtigt for at mindske smerterne og forkorte sygeperioden.

Der kan være tilfælde, hvor operation er en nødvendighed og den rette løsning. Dette burde dog være sidste udvej, da operationer er store traumer for vores nervesystem.

Kroniske rygsmerter

Har man haft smerter, der har varet ved i 3 måneder, betegnes det som kroniske- eller længerevarende smerter.

Det essentielle i kroniske rygsmerter er, at smerterne på dette tidspunkt ikke længere kan tilskrives de strukturer der evt. har måtte være beskadiget. De fleste strukturer (knogler, muskler, sener, ledbånd) burde efter 6 uger været helet.

Kroniske rygsmerter scanningsbilleder.pn

Et studie fra 2015 konkluderer, at smerter ikke altid hænger sammen med strukturelle ændringer.

Når smerterne har stået på i længere tid, drejer det sig mere om nervesystemets overfølsomhed. Hjernen kan, som en beskyttelsesmekanisme, skabe oplevelsen af smerte, såvel som at hjernen kan skabe muskelspændinger, hovedpine, svimmelhed, ubehag og meget andet.

Hos OPTIMUS - Fysioterapi & Smerteklinik har vi god effekt med behandling af kroniske (længerevarende) smerter ved hjælp af en neurologisk behandlingsform: P-DTR, kombineret med undervisning i smerteforståelse og træning der retter sig mod at udfordre og overvinde nervesystemets beskyttelsesmekanismer.

Lad os hjælpe dig af med dine rygsmerter - uanset hvor længe du end måtte have gået med dem

bottom of page