top of page
Søg
Forfatters billedeDavid Do

Træner du specifikt din core for at forebygge lændesmerter/ rygsmerter? Så læs dette!


Igennem de seneste mange år har fysioterapeuter verden over svoret til træning af "muskelkorsettet" som vejen ud af rygsmerter og lændesmerter, samt vigtigheden i korrekt udførte øvelser. Der findes forskellige former for træningsmetoder. En af mest kendte i Danmark er måske "dynamisk stabilitet" som flere fysioterapeuter har efteruddannet sig i. I sin essens handler træningsformen om, at træne aktivering af specifikke muskelfibre i de små, stabiliserende muskler i vores rygsøjle, således at kroppen bedre kan rekruttere de "korrekte" muskler til den givende situation eller aktivitet.


Der er imidlertidigt publiceret en del videnskabelige artikler omkring brugen af core-øvelser til behandling af akutte, subakutte og længerevarende ryg- og lændesmerter.


Konklussion: Specifikke coreøvelser ser ikke ud til at være signifikant bedre end andre typer af fysisk træning mht. smerte eller fysisk begrænsning.


Skal jeg så droppe core-træning fuldstændigt?


Når det drejer sig om lændesmerter, rygsmerter eller hoftesmerter, er det en rigtig god ide at bearbejde situationen gennem tilpasset og gradueret fysisk aktivitet. Men i stedet for at fokusere på at styrke helt specifikke coremuskler, skal dit fokus måske ændres til at tænke mere funktionelt. Der findes utallige gode øvelser, der BÅDE træner din core OG andre dele af kroppen samtidigt.


Husk også, at det ikke kun handler om at træne muskler stærke.


Kroppen er bygget til bevægelse!


Din krop har også behov for fleksibilitet. Ved at træne bevægelighed strækker du bl.a. de "passive strukturer" som dine ledbånd, sener og ledkapsler. Med dette sørger du for at vedligeholde så meget mobilitet i kroppen som muligt.


Hvad hvis jeg har ondt i ryggen? Skal jeg så bare ignorere smerten og træne løs, selvom det gør mere ondt efter?

Der er mange forskellige holdninger blandt fysioterapeuter, når det kommer til træning og smerter.

Min personlige erfaring er, at nogle rådgiver deres patienter til at stoppe lige så snart de oplever smerter. Andre fortæller deres patienter, at smerte bare er noget vi skal acceptere og træne igennem.

Den bagvedliggende teori er, at smerten sidder i hovedet og gennem undervisning i smertemekanismer og gentagne repetitioner af bevægelser/øvelser som fremkalder oplevelsen af smerte, kan man langsomt lære kroppen at adaptere til disse.

Denne tilgang er baseret på forskningsstudier og neurologisk viden omkring "neural adaptation" som til dels har en effekt på nogle typer af smertepatienter.


Men hvis vores nervesystem konstant modtager fejlinformationer fra lænden (fx som følge af tidligere traumer, operationer eller at vi frygter belastning af området), forsøger hjernen at skabe en passende reaktion - som i nogle gange kan være oplevelsen af smerte. I disse tilfælde er det ikke nødvendigvis den bedste tilgang, bare at blive ved med at stresse området (og derigennem nervesystemet) med øvelser, i håb om at hjernen så bare fjerner smerterne på et tidspunkt. Måske kan smerterne bedres i en periode, for så at vende tilbage.

(Ovenstående er baseret på almen neurologisk viden, som kan findes i enhver fagbog omhandlende nervesystemet, samt empiriske data fra både klinikken, samt funktionel neurologiske behandlere i Danmark og verden over).


Så for at svare på spørgsmålet - skal jeg bare ignorere smerten og træne løs - må jeg desværre svare, at "det kommer an på"...


Fordi vi hver især er unikke både psykisk, mentalt og fysisk og vi hver især har vores egne unikke livshistorier med vores egne erfaringer og overbevisninger, så kan svareret aldrig blive "ja" eller "nej". Vi bliver nød til at droppe "kassetænkning" og se holistisk på mennesket.


Jeg har efterhånden haft en del klienter, som har forsøgt at træne sig igennem smerten og er blevet undervist i smertemekanismer og fået fremlagt den ene videnskabelige artikel efter den anden - og som stadigvæk har rygsmerter. Jeg har også haft andre klienter, der var så nervøse for enhver form for bevægelse i lænden pga. frygt for at få ondt i ryggen.

Alle behandlingsforløb skal formes efter den enkeltes unikke ståsted.



Går du med smerter i lænd, ryg eller nakke? Uanset om det er akut lændehold eller længerevarende kroniske smerter i ryggen, så er du altid velkommen til at tage kontakt til os og få en GRATIS og uforpligtende intro-konsultation på 15 min., hvor du kan blive klogere på hvordan Klinik OPTIMUS kan hjælpe dig på vej til en mere smertefri hverdag.

258 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page