top of page
Søg
  • Forfatters billedeDavid Do

Sidestik - Hvad er det og kan der gøres noget?


De fleste af os har oplevet en smerte, typisk på ydersiden af maveregionen og ribbenene i forbindelse med en fysisk aktivitet såsom løb, cykling og sport.


Men hvad er sidestik, hvorfor opstår de og hvad kan man gøre for at lindre på smerten? Disse spørgsmål forsøger vi at svare på i denne uges blogindlæg, så læs med!



Exercise related Transient Abdominal Pain (ETAP) eller populært kaldet ”sidestik” refererer til skarp, stikkende smerte typisk på ydersiden af abdomen, men som kan opstå hvor som helst i maveregionen og i ganske få tilfælde kan man mærke smerte i skulderen.

Forskning har påvist, at ca. 70% af løbere har det seneste års tid oplevet sidestik og 1 ud af 5 kan regne med at opleve smerten i forbindelse med et løbestævne. Selv veltrænede individer kan ikke gøre sig fri af sidestik, men chancen for at de opstår er mindsket.


Hvorfor opstår sidestik?

Videnskaben har ikke kunne give et entydigt svar på hvorfor disse skarpe smerter opstår, men der er diverse teorier såsom nedsat blodgennemstrømning til tarmene, irritation af nerverne, der er beliggende mellem ribbenene eller irritation af bindevævet på indersiden af abdomen kaldet Parietal peritoneum.


Er der noget at gøre for at forebygge?

  1. Nogle studier tyder på, at man kan mindske chancen for sidestik ved at undgå store måltider eller mælkeprodukter 1-2 timer før den fysiske aktivitet.

  2. Det kan hjælpe, at træne mellemgulvet og derved lære at trække vejret dybt nede i maven.

  3. Endvidere er der evidens for, at en god opvarmning med blandt andet fokus på at øge bevægeligheden i den midterste del af ryggen kan mindske chancen for sidestik.

  4. Og så kan alderen påvirke hyppigheden af sidestik i positiv retning. Der ses færre episoder med sidestik jo ældre man er.


Hvad kan du gøre NÅR du har sidestik?

De fleste råd til at lindre smerten er primært baseret på erfaringer fra atletere og ikke bygget på stærk evidens, men du kan prøve at gøre følgende og se hvad der virker for dig:

  • Tag dybe vejrtrækninger helt ned i maven

  • Stræk området, der gør ondt

  • Bøj dig forover, eventuel stop op og placer armene på lårene

  • Massér det smertefulde område


Kilder:


Morton, D. and R. Callister (2015). “Exercise-related transient abdominal pain (ETAP).” Sports Med 45(1): 23-35.


Morton, D. P., et al.(2005). “Epidemlology of exercise-related transient abdominal pain at the Sydney City to Surf community run.” J Sci Med Sport 8(2): 152-162.


Morton, D. P. and T. Aune (2004). “Runner’s stitch and the thoracic spine.” Br J Sports Med 38(2): 240.


Muir, B. (2009). Exercise related transient abdominal pain: A case report and review of the literature.

110 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page